Skip to content

Zawartosc tluszczu we krwi

4 tygodnie ago

224 words

Zawartość tłuszczu we krwi Nadmierne lub niedostateczne wprowadzanie tłuszczów do ustroju oraz zaburzenia w jego wchłanianiu wpływają na zawartość tłuszczów we krwi. Powstaje wtedy zmniejszona lub zwiększona zawartość tłuszczu we krwi, co nazywamy niedotłuszczeniem krwi (hypolipaemia) lub, przetłuszczeniem krwi (hyperlipaemia) w przeciwieństwie do stanu prawidłowego (lipaemia), kiedy zawartość tłuszczu wynosi od 0,2-2,0 % wraz z lipidami. Jedną z przyczyn zwiększenia zawartości tłuszczów we krwi jest zwiększenie wprowadzenia tłuszczu z pokarmem. Przetłuszczenie krwi trwa wtedy dłużej, zaczyna się ono z chwilą wchłaniania się tłuszczu, dochodzi do szczytu zwykle po sześciu godzinach od chwili przyjęcia tłuszczu i kończy się po 9-10 godzinach. Krzywa przetłuszczenia krwi u zwierzęcia i człowieka nie jest jednakowa przy takim samym obciążeniu tłuszczem. Zależy ona od różnych czynników, a mianowicie od. stanu ustroju i jego składnic tłuszczowych, od ilości wprowadzonych węglowodanów i białek wraz z tłuszczem, od zapasów glikogenu w wątrobie, od energetycznego zapotrzebowania na tłuszcze oraz od zdolności wychwytywania tłuszczu przez tkanki i magazynowania go. Są to czynniki stojące na pograniczu fizjologii patologii. [patrz też: frezy do paznokci, serum do włosów, tabletki na odchudzanie nie suplementy ]

Powiązane tematy z artykułem: frezy do paznokci serum do włosów tabletki na odchudzanie nie suplementy