Skip to content

ZABURZENIA PRZEMIANY TLUSZCZOWEJ

2 lata ago

195 words

ZABURZENIA PRZEMIANY TŁUSZCZOWEJ Pojęcia ogólne Tłuszcze w postaci tłuszczów obojętnych ; j w postaci ciał tłuszczowych zwanych lipidami są składową częścią każdej żywej komórki. Tłuszcze obojętne są materiałem energetycznym, czyli źródłem energii -przede wszystkim cieplnej, tłuszcze zaś w postaci lipidów są niezbędną częścią składową protoplazmy i jądra komórkowego. Komórka, nie zużywa ciał tłuszczowatych w postaci lipidów w żadnych warunkach, zapotrzebowania na energię, nawet w okresie śmiertelnego głodu i wyczerpania ustroju. Istnieją więc dwa rodzaje tłuszczów w komórkach: jeden jako zapas tłuszczu zależny od odżywiania, który może być łatwo usunięty z komórki zwykłymi rozpuszczalnikami : tłuszczu, drugi zaś jako składowa część komórki, niezależny od odżywiania i nie dający się łatwo usunąć z komórki zwykłymi rozpuszczalnikami tłuszczu . Te dwa, rodzaje tłuszczu zachowują się rozmaicie w związku z czynnością komórki. W przemianie tłuszczowej możemy odróżnić dwa rodzaje przemian: tłuszczową w ścisłym znaczeniu tego słowa i lipidową. [hasła pokrewne: kwas hialuronowy, olejek arganowy, olejek rycynowy ]

Powiązane tematy z artykułem: kwas hialuronowy olejek arganowy olejek rycynowy