Skip to content

Tluszcz wewnetrznych narzadów

2 miesiące ago

205 words

Tłuszcz wewnętrznych narządów jest tłuszczem mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, o czym można przekonać się stosując reakcję wiązania, jodu. Chodzi o to, że kwasy tłuszczowe nasycone nie wiążą jodu w, przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych nienasyconych. Liczba miligramów jodu, która zostaje związana przez 1 g tłuszczu, nazywa się liczbą jodową. Im większa liczba jodowa, tym kwas tłuszczowy jest mniej nasycony, a więc tym więcej znajduje się w danym kwasie tłuszczowym grup etylenowych z ich podwójnym wiązaniem. Liczba jodowa dla podskórnego tłuszczu człowieka wynosi 40-65, dla tłuszczu zaś narządów wewnętrznych 115-135. Charakter tłuszczu odkładanego jako zapasowego zależy od warunków środowiska, w jakim żyje zwierzę. Dlatego też tłuszcz zapasowy w porównaniu z tłuszczem narządowym cechuje się znaczną zmiennością składu i cech fizycznych. Przebywanie zwierzęcia w niskiej ciepłocie sprzyja odkładaniu się bardziej topliwego tłuszczu. Tłuszcz świni, która przebywa w ciepłocie 33-34, posiada ciepłotę topnienia 24,2, ciepłota zaś topnienia tłuszczu świni przebywającej w ciepłocie 0 wynosi 22,8. [hasła pokrewne: miód lawendowy właściwości, ewipan, lek od biegunki ]

Powiązane tematy z artykułem: ewipan lek od biegunki miód lawendowy właściwości